Alpe d’Huez is een wintersportgebied gelegen in deFranse Alpen. Het gebied is in de winter ontzettend populair bij skiërs en snowboarders. De Alpe d’Huez ligt op 1860 meter hoogte en is daarom bijna altijd sneeuwzeker. Mocht het toch voorkomen dat er geen sneeuw ligt dan wordt dit opgevangen door 700 sneeuwkanonnen. In totaal zijn de skipistes maar liefst 240 kilometer lang. Voor zowel beginners als gevorderde skiërs en snowboarders zijn er geschikte skipistes. De echte waaghalzen kunnen zich zelfs vermaken met 74 kilometer aan rode piste en 66 kilometer aan zwarte piste. Daarnaast zijn er in het wintersportgebied 84 skiliften, twee snowboardparken en een halfpipe te vinden. Je hoeft je dus nooit te vervelen! De Alpe d’Huez biedt vermaak voor jong en oud.

Wanneer je gaat skiën of snowboarden kun je kiezen uit talloze pistes.
De gouden regel voor het wintersportgebied is; hoe hoger je gaat, hoe steiler de helling wordt. Kijk dus goed uit als je weinig ervaring hebt en ga niet te ver omhoog met de skilift. De rode piste kan opeens overgaan tot de zwarte piste. Het hoogste punt van de Alpe d’Huez is met 3300 meter de Pic Blanc. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het gehele wintersportgebied. Beroemde pistes zijn onder andere ‘Le Tunnel’ en ‘Sarenne’. Deze pistes zijn de droom van iedere gevorderde wintersporter. Durf je je toch niet te wagen aan deze steile hellingen? Vanaf de Pic Blanc kun je deze waaghalzen bewonderen waarna je met de skilift terug naar het dal kunt gaan. Het is dus zeker aan te raden om naar de top te gaan! Je zult niet teleurgesteld worden.

Nacht skiën
In de Alpe d’Huez is het mogelijk om s’ nachts de piste op te gaan. Iedere donderdag van december tot maart is de Signal berg open van 17:30 tot 19:30. Wie van spanning houdt moet dit zeker uitproberen. Als beginner is het echter niet zo slim om zonder begeleiding de piste af te gaan. Het zicht is slecht en je kunt last hebben van onverwachte hobbels in de piste. De rode piste vereist
behendigheid en de nodige ervaring. Gelukkig zijn er voldoende wintersport leraren die een oogje in het zeil kunnen houden. Vanaf de berg zul je alle lichtjes van het dorp zien schijnen. Nacht skiën is dus een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Alpe d’HuZes
Naast dat de Alpe d’Huez een uitdagend en afwisselend wintersportgebied is, kennen veel mensen de Alpe d’Huez door de wielrenronde die ieder jaar plaats vindt in dit gebied. De Alpe d’HuZes wordt georganiseerd door KWF kankerbestrijding. Bij dit jaarlijks fiets- en loopevenement gaan zoveel mogelijk deelnemers de berg op. Iedereen bepaald zelf hoe vaak ze de berg beklimmen. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF. Voorafgaand aan het evenement organiseren alle team zo veel mogelijk acties om een mooi bedrag bij elkaar te verzamelen. Dit kan variëren van een huiskamerconcert tot een spin marathon. De deelnemers trainen vaak maanden om aan de Alpe d’HuZes mee te kunnen doen.