Algemene informatie
Köningsleiten is een romantisch bergdorpje in Oostenrijk. Köningsleiten is een erg populair skigebied en is door de hoge ligging (1600 m) bijna altijd sneeuwzeker. Het dorp ligt in de regio Zillertal en het nationale park ‘Hohe Tauern’. Köningsleiten beschikt over 43 kilometer aan blauwe pistes, 89 kilometer aan rode pistes en 11 kilometer aan zwarte pistes. Vanaf Köningsleiten kun je via Gerlos naar Zell am Ziller skiën. Deze route bestaat voor een groot deel uit rode pistes. Daarnaast kun je gebruik maken van 41 skiliften. Zowel beginnende als ervaren snowboarders en skiërs kunnen zich hier prima vermaken. Er zijn pistes aangelegd voor ieder niveau. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om skilessen te nemen. Voor de echte waaghalzen zijn er in Köningsleiten verschillende freestyle parken. Hier kun je indruk maken in de halfpipe. Köningsleiten is te bereiken met de auto, met de trein of met het vliegtuig. Wanneer je met de trein gaat kun je het beste uitstappen bij het treinstation van Zell am See en met een lokale bus naar Köningsleiten gaan. Bovendien kun je vliegen naar het vliegveld van Zell am See, Salzburg of München.

Köningsleiten is niet alleen bekend bij skiërs en snowboarders, maar ook bij langlaufers. In het skigebied is één van de langste langlaufoipes in Oostenrijk te vinden. Het is dus zeker de moeite waard om deze baan uit te proberen. Daarnaast kunnen wandelaars 10 kilometer aan wandelpaden ontdekken in de omgeving.

Het dorp
Köningsleiten heeft slechts 1212 inwoners en is gelegen in de bergen. Niemand hoeft zich te vervelen in het bergdorpje; zo zijn er naast skipistes verschillende restaurantjes en bars te vinden. Hier kun je ’s ochtends genieten van een stevig Oostenrijks ontbijt en op het terras zitten met een hapje en een drankje. Wie tot rust wil komen in Köningsleiten kan een bezoekje brengen aan een van de binnen- of buitenzwembaden. Ben je de kou even beu? Ga dan naar de sauna en laat je spieren ontspannen. Bovendien kun je naar de lokale kapper gaan of al het overheerlijke Oostenrijkse eten er af sporten bij de fitness. Hoewel je de hele dag heerlijk op het terras kunt vertoeven, zijn de après-ski mogelijkheden beperkt. Hierdoor is Köningsleiten vooral geliefd bij gezinnen met kinderen en stellen ouder dan 30. Wel kun je gemakkelijk een taxi pakken naar het nabijgelegen dorp Gerlos. Het is helaas niet mogelijk om terug te skiën naar het dorp vanaf de piste, maar er rijden gelukkig de hele dag door gratis skibussen. Hier kan iedereen gebruik van maken.

Sterrenwacht
Een bijzondere bezienswaardigheid in Köningsleiten is de sterrenwacht. Dit is de hoogst gelegen sterrenwacht van Europa. Door de rustige omgeving en de hoogte kun je het heelal in alle rust bewonderen. Het Zeissplanetarium heeft een koepel met een diameter van 7 meter. Een rondleiding door het planetarium duurt ongeveer een uur. Het zal een ervaring worden die je niet snel meer zult vergeten. Köningsleiten is de perfecte plek om naar de sterren te kijken. Het is aan te raden om het Zeissplanetarium s’ avonds te bezoeken en het is leuk voor jong en oud.

Meer lezen