In Nederland is al een tijdje geen sneeuw meer gevallen, maar in de wintersporten liggen de pistes voor je klaar. Vele Nederlanders trekken er deze periode op uit om een heerlijk weekje te gaan skiën in de sneeuw. Jij ook? Steeds meer Nederlanders maken de reis naar hun wintersport bestemming met de auto. Een leuke trip natuurlijk, maar wel een trip waarbij je goed moet opletten. Rijden in wintersportgebieden, en dus regio’s waar kans op winterse neerslag groter is, kan gevaarlijk zijn. Wij helpen je graag met een aantal tips.

Gebruik je stuurwiel voorzichtig
Als het glad is op de weg, heb je grotere kans om te slippen. Als je zijwaarts gaat slippen, let er dan op dat je niet gaat slippen of je koppeling gaat gebruiken. Dit zal voor velen een natuurlijke reactie zijn. Het is verstandiger om iets omhoog te sturen en zelfs een beetje gas bij te geven om weer uit deze zijwaartse beweging te komen.

Bergafwaarts rijden
In de populaire wintersportgebieden kom je veel hoogteverschillen tegen. Bergop rijden is niet vaak even makkelijk, maar bergaf rijden kan ook erg tricky zijn. Zeker op gladde, bergafgaande wegen is het belangrijk om zo veel mogelijk grip te houden. Door in een lagere versnelling te rijden kun je dit bereiken. Met een lage versnelling heb je bovendien extra motorrem, waardoor je veilig naar beneden kunt.

Rijgedrag
Als je in winterse omstandigheden moet autorijden, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Verwacht niet dat je in recordtijd op je plaats van bestemming aankomt. Zorg voor een kalme rijstijl. Zo zal dit de veiligheid bij het maken van bochten, wisselen van rijbanen, maar ook het sturen vergroten. Je zult ook merken dat je een langere remweg hebt en dus ook meer tijd nodig hebt om te remmen. Let dan ook goed op extra afstand met de weggebruiker voor je. Bovendien zal een kalme rijstijl je helpen wanneer je in glibberige situaties komt, om daar zo snel mogelijk weer uit te komen.

Wees veilig en ga voorbereid op pad. Winterbanden zijn daarbij ook cruciaal. Bekijk hier een overzicht met handige tips voor rijden op winterbanden in winterse weersomstandigheden.

Meer lezen